Wanneer ben je echt gemotiveerd om naar iemand te luisteren? Dit is vaak wanneer we echt geïnteresseerd zijn in het onderwerp, of wanneer de boodschap betrekking heeft op dingen die belangrijk zijn voor onszelf, de “what’s in it for me”. Verbinding maken met het ‘waarom’ voor onze luisteraar is de sleutel in elke communicatie. Dus zorg ervoor dat je je in je volgende presentatie richt op het ‘waarom’ van de andere persoon en gebruik deze 7 tips om het memorabel te maken

  1. Wees jezelf. Bij het presenteren hebben we de neiging om in ‘presentatiemodus’ te gaan en formeel en stijf te worden. Beschouw een presentatie als een gesprek. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefenen baart kunst.

  2. Bereid je boodschap voor, niet enkel je powerpoint. Ken je publiek, zorg dat je weet wat belangrijk is voor je luisteraars en bereid je kernboodschap voor. Veel te vaak steken we enorm veel tijd in onze powerpoint en missen we de echte essentie van onze presentatie. Stel jezelf de vraag: als de beamer niet zou werken, wat vertel ik dan aan mijn publiek?

  3. Start with why. Dit helpt je luisteraars om de redenering achter je boodschap te begrijpen en waar je naar toe wil. Je kan dit doen door te starten met een verhaal, vraag of een stelling. Snel duidelijk maken wat de drijfveer achter je boodschap is zal de aandacht van je publiek trekken.

  4. Gebruik bewijs en verhalen. Gebruik bewijs om je kernpunten te staven. Dit kunnen voorbeelden zijn, persoonlijk verhalen, klanten cases, testimonials, etc. Bewijs geeft je boodschap meer diepte en geloofwaardigheid. We onthouden ook veel beter specifieke voorbeelden dan algemene boodschappen.

  5. Sterk begonnen is half gewonnen. Sterk starten en eindigen is de boodschap. Vaak eindigen we met ‘bedankt voor jullie aandacht’, wat een gemiste kans is om je boodschap te laten hangen. Herhaal kort en krachtig je kernboodschap zodat je luisteraars met een duidelijke takeaway naar huis gaan.

  6. Onthou de 6 x 6 regel voor je slides. Om je slides impactvol te maken raden we aan om maximaal 6 punten per slide te vermelden, met per punt maximaal 6 woorden. Zorg er ook voor dat je publiek de slide in minder dan 5 seconden kan begrijpen. Je gaat misschien wat langer moeten sleutelen aan de content van je slide, de impact zal echter ook beter zijn.

  7. Wees enthusiast. Het klinkt simpel, maar het is iets wat we vaak over het hoofd zien. Hoe kan je je enthusiasme naar boven brengen? Doe voor je presentatie even een fysieke stretch om je stress los te laten, visualiseer waarom je zo enthusiast bent over dit onderwerp en babbel met het publiek voor je start.

Wil je graag beter leren presenteren onder begeleiding? Aarzel dan niet om ons te contacteren of schrijf je in voor onze High Impact Presentations training.