De ondernemersmentaliteit is niet alleen voorbehouden aan bedrijfseigenaren. Als bedrijfsprofessional binnen een bedrijf heb je de macht om een ondernemersgeest te cultiveren binnen je eigen baan. De mensen die de hoogste positie innemen binnen het bedrijf, hebben initiatief moeten nemen om de baas van hun eigen toekomst te worden. Neem deze 5 stappen om de ondernemer van je eigen leven en carrière te worden:

1.Bepaal je doelen en visie

Net zoals een ondernemer begint met een visie, moet je ook de tijd nemen om je carrièredoelen en ambities te definiëren en een visiebord te maken. We weten dat het afgezaagd kan klinken, maar onderzoek heeft aangetoond dat mensen die gedetailleerd zijn over de resultaten die ze willen bereiken en dit voor zichzelf visualiseren, veel meer kans hebben om te slagen. Bedenk waar je jezelf in de toekomst ziet en welke stappen je moet nemen om daar te komen. Stel duidelijke, actiegerichte doelen die aansluiten bij je passie en sterke punten. Als je een duidelijke richting hebt, kun je weloverwogen beslissingen nemen en je carrièrepad dienovereenkomstig vormgeven.

2.Koester een groeimindset

Begin je reis als ondernemer door een groeimindset aan te nemen. Zoals Carol Dweck heeft onderzocht en bewezen, zijn het onze onbewuste gedachten en de verhalen die we onszelf vertellen die bepalen hoe we zullen slagen in het leven. Omarm uitdagingen als kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zie tegenslagen als waardevolle leerervaringen die de weg vrijmaken voor toekomstig succes. Zie inspanning als de weg naar meesterschap en investeer voortdurend in het uitbreiden van je kennis en vaardigheden via professionele ontwikkelingsprogramma’s. Ten slotte, vind lessen en inspiratie in het succes van anderen.

3.Stap uit de “illusie van doen” en handel

Ondernemers staan bekend om hun proactieve aanpak en bereidheid om risico’s te nemen. Pas dezelfde mentaliteit toe in je leven en carrière. De grootste val waar we in kunnen trappen is “de illusie van het doen”. Soms analyseren we, herzien we, vragen we te lang advies en geven we onszelf de indruk dat we actie hebben ondernomen, terwijl dat niet het geval is. Neem initiatief voor de dingen die je wilt. Omarm uitdagingen als kansen om te groeien en te leren. Wees flexibel en sta open voor verandering en stap buiten je comfortzone. Bang om iets te doen? Dat is een teken dat je het moet doen!

4.Een sterk netwerk opbouwen

Netwerken speelt een cruciale rol in het ondernemerschap, en het is net zo belangrijk binnen een bedrijf. Maak contact met collega’s, professionals uit de sector en mentoren die begeleiding en ondersteuning kunnen bieden. Woon branche-evenementen bij, sluit je aan bij beroepsverenigingen en neem deel aan interne bedrijfsactiviteiten. Onderhoud oprechte relaties, bied uw expertise aan en sta open om van anderen te leren.

5.Communiceer effectief

Warren Buffet, een van ’s werelds bekendste investeerders, is nog steeds van mening dat zijn belangrijkste diploma zijn certificaat van de “Dale Carnegie Training – Effective Communication & Human Relations” is. Als je je ideeën niet kunt overbrengen, gebeurt er niets. Als je mensen niet aan boord kunt krijgen voor jouw visie, zal alles bij het oude blijven. Investeer in je communicatievaardigheden en versnel het leven dat je voor ogen hebt.