1. Bepaal je toekomstige zelf

Verwoord duidelijk je visie voor de komende 6 – 12 maanden. We krijgen vaak de vraag: wat is een visie? Het is een gedetailleerde beschrijving van je toekomstige zelf en je toekomstige situatie (een combinatie van persoonlijk en professioneel). Een goede richtlijn is om een specifiek moment in de toekomst te kiezen en op te schrijven: waar je bent, hoe je je voelt, wat je doet en wat je hebt bereikt. Schrijf het in de tegenwoordige tijd en positieve taal, alsof het nu al gebeurt. Je kunt een voorbeeld bekijken in deze video.

2. Stel SMART doelen

Zet je dromen om in haalbare doelen met behulp van het SMART-raamwerk – Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden. Door SMART doelen te stellen worden je dromen haalbaarder en kun je je voortgang effectief bijhouden.

3. Het 6-wekenplan van droom naar werkelijkheid

Begin met een gestructureerd zes wekenplan om je op weg te helpen je dromen te verwezenlijken. Verdeel je langetermijndoelen in kleinere, uitvoerbare stappen die je binnen dit tijdsbestek kunt uitvoeren. Waarom 6 weken? Het is niet te ver weg in de tijd, maar ook niet te dichtbij, zodat je wat flexibiliteit hebt om in je schema te draaien als dat nodig is. Wijs specifieke taken toe aan elke week en zet deze van tevoren in een tijdschema. Zorg ervoor dat het realistisch is en maak jezelf klaar voor succes.

4. Dagelijks vooruitgangsritueel

Ze zeggen dat grote dingen voortkomen uit een klein begin, dus ontwikkel dagelijkse gewoonten die in lijn liggen met je doelen. Schrijf op: wat zijn de gewoonten die cruciaal zijn om mijn visie werkelijkheid te laten worden? En welke gewoontes zijn nodig om het 6-wekenplan tot een succes te maken? Als je een nieuwe gewoonte wilt ontwikkelen, probeer er dan 1 of 2 tegelijk en koppel ze aan een activiteit die je al elke dag doet, bijvoorbeeld: herhaal je visie voor jezelf terwijl je je tanden poetst – 1 nieuwe gewoonte gekoppeld aan 1 ding dat je al elke dag doet. Als je diep wilt duiken in het opbouwen van gewoontes, lees dan zeker James Clears’ “Atomic Habits” om een nieuw leven te ontwerpen met nieuwe gewoontes.

5. Zoek begeleiding en mentorschap

Zoek contact met mentoren of experts uit de industrie die bereikt hebben wat jij nastreeft. Hun begeleiding, inzichten en ervaring kunnen onschatbare snelkoppelingen en wijsheid bieden als je je dromen nastreeft. Weet je niet zeker wat je moet vragen? Lees de 40 vragen om aan je mentor te stellen voor inspiratie.

6. Mijlpalen vieren

Vier onderweg je prestaties en mijlpalen, hoe klein ook. Denk aan het einde van de dag: wat is 1 ding dat je vandaag hebt gedaan waar je trots op bent? Het erkennen van je vooruitgang zal je motivatie een boost geven en je gefocust houden op de reis naar je dromen.